null
1 Apr 2016 | Postet av gunnhildskinlove

Apoteker har fy-ingrediensene siloksaner i 1 av 5 produkter!

Ingen produkter hos Skinlove inneholder siloksaner

Jeg husker godt første gangen jeg leste om parabener og bestemte meg for at jeg ville bytte ut alle produkter som inneholdt disse stoffene. Det første stedet jeg gikk til var naturligvis apoteket. Her har de bare sunne hudpleieprodukter, tenkte jeg. Damen i kassen kunne egentlig ikke svare på om de hadde produkter uten parabener og gikk for å hente en farmasøyt. Når farmasøyten kom så fikk jeg meg en liten skjennepreken på hvor lite hold det var i påstanden om at parabenene kunne være helseskadelige og hvor lei hun var av folk spurte om det hele tiden. Ytterst motvillig gikk hun til en hylle og fant frem en flaske med en bodylotion uten parabener. Det var den eneste de hadde. Opplevelsen på apoteket den dagen ga meg en skikkelig aha-opplevelse. Jeg lot meg slett ikke overtale om at alle ingrediensene de hadde var trygge, men tvert imot så skjønte jeg at her må jeg selv ta ansvar og lære meg hva jeg vil unngå av ingredienser.

På VG+ i forrige uke kunne vi lese om testen Fremtiden i våre hender har gjort på hudpleieprodukter du får kjøpt på apotekene. Denne gangen var det D5 som var under lupen. D5 tilhører en gruppe ingredienser som vi kaller for siloksaner. De brukes i kosmetikk fordi det gjør huden myk og fuktig, og håret fyldig og glansfullt.

Det finnes også i en rekke andre produkter som bilvoks, maling og rengjøringsmidler.

D5 heter også dekametylsyklopentasiloksan og cyclopentasiloksan.

Dette stoffet regnes som en miljøgift. Forskere har funnet store konsentrasjoner av dette stoffet i fisken i Mjøsa. D5 forurenser miljøet ved å hope seg opp i levende organismer. Hovedårsaken til dette er utslipp fra kosmetikk og hudpleie.

D5 kan være forurenset med D4 som også er en type siloksan. D4 er klassifisert som hormonhermende. Når D5 står på ingredienslisten risikerer du også å få i deg D4.

Fremtiden i våre hender har publisert hele listen over kremene de testet som inneholder D5. De har også publisert listen av produkter som ikke inneholdt D5. Vær obs på at de kun har testet D5 i disse kremene. De kan likevel inneholde mange andre problematiske stoffer. Her kan dere se ingredienslisten til et av produktene som står på den "grønne" listen:

AQUA, CETEARYL ALCOHOL, DECYL OLEATE, DIMETHICONE, BUTYLENE GLYCOL, PROPYLENE GLYCOL STEARATE SE, SODIUM CETEARYL SULFATE, PHENOXYETHANOL, METHYLPARABEN, PARFUM/FRAGRANCE, SODIUM LAURYL SULFATE, PROPYLPARABEN, ALLANTOIN, POTASSIUM STEARATE, BHT, SODIUM SULFATE, ETHYLPARABEN, SODIUM CHLORIDE, LINALOOL, GERANIOL, CITRONELLOL, CITRAL, LIMONENE

Som dere ser så inneholder denne mange av de ingrediensene vi har på vår egen FY-liste som potensiale for å være helseskadelige. Du finner blant annet tre ulike parabener, phenoxyethanol og propylene glycol.

Miljødirektoratet har plassert D5 på sin verstingliste, med mål om utfasing innen 2020.  Det er likevel ingen god grunn for apotekene og andre butikker å fortsette salget av slike produkter? En av Sveriges største apotekkjeder, Apoteket, fjernet alle produktene sine med D5 i fjor selv om det ikke har kommet et forbud fra EU enda. Vi håper butikker flest vil følge etter.

Les mer:

Her kan dere lese hele saken hos Fremtiden i våre hender

Her kan dere lese om fisken i Mjøsa som er forurenset av D5

Her kan dere lese artikkelen hos VG+

EUs vitenskapskomite sin risikovurdering av D5

Sverige: Fjerner hudkremer med omstridt stoff

Det siste fra bloggen