Aktuelt Forskning

Phenoxyethanol i kosmetikk; trygt eller ikke?

Mange av dere har kanskje merket seg denne ingrediensen i flere og flere kosmetikkprodukter de siste årene. Til og med i produkter som hevder å være naturlige forekommer den som en del av oppskriften.

I mange produkter for barn, blant annet i våtservietter for babyer, er phenoxyethanol (PE) et vanlig konserveringsmiddel. I 2008 gikk amerikanske helsemyndigheter ut med en hastemelding til amerikanske gravide med en advarsel mot bruk av brystvortekrem med ingrediensen PE.

De sier følgende:

”Phenoxyethanol er et konserveringsmiddel som hovedsakelig er brukt i kosmetikk og diverse medikamenter. Det kan også belaste sentralnervesystemet og forårsake oppkast og diaré, hvilket som igjen kan føre til dehydrering av foster/ufødte barn.” [1]

Hva er egentlig phenoxyethanol?

PE tilhører familien glykol eter som er en utmerket bakteriedreper. På grunn av sine bakteriedrepende egenskaper brukes den som et effektivt konserveringsmiddel i kosmetikk[2] og har tatt mer og mer over etter parabenene.

PE finnes naturlig i blant annet grønn te og planten sikori. Imidlertid er det meste av phenoxyethanol som du finner i kosmetikk laget syntetisk. Og slik lages det:

Fenol behandles med etylene oksid i et alkalisk medium og resultatet blir phenoxyethanol. [3]

Hva er fenol?

Dette sier U.S. Environmental Protection Agency:

“Man kan bli eksponert for fenol gjennom bruk av spesielle medikamenter (inkludert halspastiller og salver). Fenol er meget irriterende for huden, øynene og slimhinnene ved inhalering eller hudeksponering. Fenol er betraktet for å være giftig for mennesker gjennom oral eksponering. Anoreksi, voldsomme vekttap, diaré, vertigo, spyttsekresjon, misfarget urin, og blod og leverforandringer har blitt rapportert hos kronisk eksponerte mennesker. Studier på dyr har vist redusert fostervekt, forstyrret vekst og misdannelser i avkom fra dyr som har blitt eksponert for fenol gjennom oral eksponering/munnen. EPA har klassifisert fenol til gruppe D, kan ikke klassifiseres med karsinogene effekter på mennesker. ”[4]

Hva er ethylene oksid?

Dette sier U.S. Environmental Protection Agency:

“Etylene oksid brukes hovedsakelig som en kjemisk forbindelse i industrien. Korttidseffektene av etylene oksid i mennesker består hovedsakelig av belastning på sentralnervesystemet or irritasjon i øyne og slimhinnene. Lengre tids eksponering kan lede til irritasjon i øyne, hud og slimhinner, og til funksjonalitetsproblemer for hjernen og nervene. Forskning viser også noen økte tilfeller av leukemi, magekreft, bukspyttkjertelkreft og Hodgkin’s disease i mennesker som har vært eksponert for ethylene oxide, men disse resultatene er ansett som begrensede og inkonklusiv på grunn av usikkerhet i studiene. EPA har klassifisert ethylene oxide til gruppe B1, antatt menneskelig karsinogen.” [5]

Med andre ord er dette to svært helseskadelige stoffer som må håndteres med varsomhet.

Hvordan kan man da si med sikkerhet at disse to stoffene kombinert er ufarlige for bruk i kosmetikk?

Føre var

Vi i Skinlove har holdt denne ingrediensen under oppsikt over lengre tid nå, og vi finner svært lite dokumentasjon som tyder på at PE faktisk er ufarlig for menneskekroppen på lang sikt. Det ser ut som at forskerne også strides.

ECOCERT tillater ikke lenger PE i sine sertifiserte kosmetiske produkter. ”Soil Association”, en annen britisk økosertifisering, forventes å følge etter i løpet av 2012.[6]

I Skinlove mener vi at det ikke er nødvendig å ta den mulige risikoen det er å påføre seg disse stoffene. Ikke når det finnes så mange kvalitetsprodukter som er helt naturlige og uten PE.

Skinlove velger å være føre var. Phenoxyethanol finnes ikke i noen av våre produkter.


[1]http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/2008/ucm116900.htm

[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Phenoxyethanol

[3] http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=31236

[4] http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/phenol.html

[5] http://www.epa.gov/ttn/atw/hlthef/ethylene.html

[6] http://www.paiskincare.com/blog/2011/04/11/the-facts-about-phenoxyethanol-–-revisited/

2 Comments

  1. Hei! Jeg tror jeg reagerer med svie i øynene når jeg bruker concealer med Phenoxyetanol. Har dere funnet produkter uten dette stoffet som også er uten parfyme? Stoffet er jo over alt..

Legg igjen en kommentar til Allergikeren Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.