null
12 Nov 2013 | Postet av skinlove

Phenoxyethanol gjør det vanskeligere å bli gravid?

Phenoxyethanol i hudpleie

Ingrediensen phenoxyethanol er faktisk en av årsakene til at Skinlove ble etablert. Når jeg skjønte at parabener kunne være helseskadelige så begynte jeg å jakte intensivt etter hudpleie og sminke uten parabener. Fornøyd med fangsten ryddet jeg de gamle produktene ut av hylla, fylte de med parabenfrie produkter og tenkte at nå hadde jeg virkelig sikret meg!

Så fikk jeg vite at det var flere ingredienser som kunne være skadelige, deriblant phenoxyethanol. Skuffet oppdaget jeg at mange av mine "rene" og økologiske produkter inneholdt phenoxyethanol! Jakten etter produkter uten både parabener og phenoxyethanol startet, og da var det plutselig ikke så enkelt å finne noe lengre. Jeg oppdaget at jeg til og med måtte finlese ingredienslistene hos de økologiske butikkene også, og jammen hadde de flere produkter som inneholdt phenoxyethanol.

I sommer ble det publisert en ny studie som linker phenoxyethanol til problemer med å bli gravid. 519 gravide kvinner har vært med i undersøkelsen. En urinprøve ble tatt i starten av svangerskapet sammen med utfylling av et grundig spørreskjema der de blant annet måtte skrive ned hvor mange uker det tok før de ble gravide, om de tidligere har brukt p-piller, hadde født barn tidligere osv. I laboratoriet undersøkte forskerne om de kunne finne åtte ulike stoffer som tilhører gruppen glykol eter, deriblant phenoxyacetic acid(PhAA), som er en av komponentene som phenoxyethanol brytes ned til. I blodprøvene til hele 93% av kvinnene fant de stoffet PhAA. De fant også en signifikant sammenheng mellom mengden PhAA de fant og hvor lenge det gikk før kvinnen ble gravid. Jo mer PhAA hun hadde i blodet, jo lengre tid hadde det tatt før hun ble gravid.

Forskerne konkluderer med at hovedkilden til at 93% av kvinnene hadde PhAA i blodet er gjennom ingrediensen phenoxyethanol som er en vanlig ingrediens i hudpleie og kosmetiske produkter. Gjennom denne forskningen kan man ane en sammenheng mellom phenoxyethanol og nedsatt funskjon i eggstokkene. Det er ikke gjort mange studier på sammenhengen mellom phenoxyethanol i hudpleie og kosmetikk og helseskader. Det er derfor altfor tidlig å konkludere med hvor alvorlig dette er for menneskehelsen. I Skinlove velger vi uansett å være føre var og mener at det ikke er grunn til å ta noen sjanser så lenge det finnes mange gode alternativer. Ingen av produktene i nettbutikken www.skinlove.no inneholder ingrediensen phenoxyethanol.

Er du interressert i å lese hele artikkelen så finner du den her: Urinary Glycol Ether Metabolites in Women and Time to Pregnancy: The PELAGIE Cohort

Det siste fra bloggen