Forskning

Myter og fakta om hormonhermende stoffer

Det er mange myter der ute om hormonhermende ingredienser. I USA har de en nasjonal forening for leger og eksperter innen fagfeltet endokrinologi (endokrinologi er læren om hormonsystemet). De har laget en god informasjonsside for å gi folk økt kunnskap om hormonhelse, – sykdom og – behandling. En viktig del av hormonhelsen vår er kunnskap om de hormonhermende ingrediensene vi omgås i hverdagen og hvordan vi kan unngå flest mulig av dem. Vi anbefaler deg å klikke deg inn der for å lese mer.

Her har vi oversatt en fin artikkel som handler om myter og fakta om hormonhermende stoffer;

Myte: Det finnes en trygg og tillatt grense for giftige kjemikaler. Under denne grensen er de harmløse

FAKTA: Ikke sant. Enkelte sprøytemidler har evnen til å mime etter og erstatte østrogen i kroppen i veldig lave doser. Noen studier viser at BPA i plastikk og parabener i kosmetikk kan få en større hormonhermende effekt ettersom mengden blir lavere.


Myte: Du må svelge hormonhermende ingredienser for at det skal kunne komme seg inn i blodomløpet ditt.

FAKTA: Huden din er et levende organ og ikke en barriere mot giftige substanser. I mange tilfeller så er veien gjennom huden raskere og mer skadelig fordi kjemikaler som absorberes kan slippes rett inn i blodsystemet uten å gå via stoffskiftet vårt først.


Myte: Jeg kan være sikker på at det er trygt hvis det tilbys i dagligvarebutikken eller det reklameres for det på tv.

FAKTA: Mange kjemikalier slippes på markedet uten noen sikkerhetstesting i det hele tatt. Det er sjelden at en produkttesting klarer å simulere jevnlig eksponering i lave doser over lang tid, slik som vi mennesker vanligvis blir eksponert for slike stoffer. Det kan gå flere tiår før deres potensielle skadeeffekt blir oppdaget.


Myte: Jeg har brukt vaskemidler, ansiktsvask og tøyvask med kjemiske komponenter i årevis uten noen skadeeffekt.

FAKTA: Det er sant at mange produkter ikke er skadelig når de brukes sparsommelig og etter anvisning. Det er imidlertid umulig å vite om et produkt virkelig er “trygt”. Å velge produkter uten kjente hormonhermende ingredienser er en proaktiv måte å ivareta helsen din på samt helsen til hele familien.


Myte: All plast er lik.

FAKTA: Under en plastflaske finner du et triangel med piler og et tall inni. Disse tallene representerer hvilken plast flasken er laget av. Plast med tallene 1, 2 og 4 kan være tryggere siden de ikke inneholder BPA. BPA er imidlertid ikke det eneste hormonhermende stoffet i plastikk, så selv om noe er ” BPA – free” så betyr det ikke at det er uten hormonhermende stoffer. Om mulig, unngå engangsplast.


Den originale artikkelen finner du HER

Mer om hormonhermende stoffer fra samme forening HER

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.