Frisk som en fisk med ... såpe og vann!!
11th Feb 2019 | Postet av usaliv

Frisk som en fisk med ... såpe og vann!!

Love is in the air.

But so is the flu.

Wash your hands.

Å vaske hendene er et enkelt, rimelig og effektivt tiltak for å holde seg frisk, selv når influensa- og forkjølelsesepidemiene raser, og omgangssyken tvinger de mest standhaftige av oss til sengs. Dessverre viser forskning at en betydelig del av befolkningen tar lett på håndvasken: Mange vasker hendene alt for kort til at det har ønsket effekt, noen dropper såpe, og forbausende mange (fortrinnsvis menn, skal vi tro de undersøkelsene vi har lest) hopper sannelig over hele greia. Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre håndvasken til ditt mest effektive våpen mot meningsløse dager i sykesengen med feber og elendighet.

 

Håndvask steg for steg

En god håndvask begynner med å skylle hendene godt i vann fra springen. En passende mengde såpe gnis grundig inn – mellom fingrene, inne i håndflaten, under neglene, håndleddene; rett og slett alle steder der "ingen skulle tru at nokon kunne bu". For det gjør de faktisk. Norske Kvinners Sanitetsforening har en egen håndvaskveileder, og et av deres beste triks er å fokusere litt ekstra på tomlene. Disse luringene (særlig høyre hånds tommel for høyrehendte, og venstre for venstrehendte) er med på det meste som foregår i håndregionen i løpet av et døgn, så her fester det seg mye "snacks". Folkehelseinstituttet anbefaler på sin side at man tar av ringer for å få med seg eventuelle lumskinger som prøver å snike seg unna der.

For at en håndvask skal være tilstrekkelig effektiv, må den vare i minst 20 sekunder, og her er det selve såpejobben som utgjør mesteparten av tiden. Etter innsåpingen skal det skylles godt, og så skal hendene tørkes. På offentlige toaletter er det også anbefalt at man tar tørkepapir og stenger kranen med. Dette for å unngå å fiske med seg kranebasillene over på de nå rene og fine hendene.

En gjennomsnittshåndvasker bruker etter det vi har lest, seks sekunder (6!), men det er dessverre bare nok til å gjøre bakteriene våte i nakkehårene. Så derfor: Sett av 20 (gjerne 30) magiske sekunder i selskap med såpe, lunkent vann og tørkepapir eller håndkle, så kan du gå influensasesongen uforferdet i møte.

 

Helseredning og mini-spa

Å vaske hendene etter et toalettbesøk bør være en selvfølge, og det er også anbefalt å ta en grundig vask før matlaging og måltid. Mange har for vane å vaske hendene som det første de gjør når de kommer hjem etter å ha vært ute i "det offentlige rom" og hatt kontakt med overflater på for eksempel busser, butikker, arbeidsplassen, skole og barnehage.

Håndvasken er også et velværerituale. Med en god såpe, en fin neglebørste og kanskje en deilig håndkrem til slutt kan håndvasken fort bli et lite mini-spa i hverdagen. Skinlove har mange gode og effektive håndsåper som vi gjerne anbefaler.

Såpestykke eller pumpesåpe – her er det bare å velge og vrake

Primært anbefales flytende såpe i såpedispensere til håndvask i husstander med flere personer og på offentlige toalett. Såpestykket har en rekke kvaliteter, som vi kommer tilbake til i denne bloggposten, men der mange skal dele på vaskefasilitetene, møter nok såpestykket sin overmann i pumpesåpen. Vi vil likevel trekke frem et utvalg såpestykker, siden mange også foretrekker det.

Grutensåpa er som navnet sier, laget av resirkulert kaffegrut. Gruten gir en super skrubbeeffekt og er utmerket når for eksempel arbeidshendene trenger en real runde. Den som sverger til såpestykket, vil ellers finne mye fint å velge i blant både Dr. Bronners såpestykker og hos Odylique. Husk at såpestykker må tørke på et egnet underlag mellom hver bruk.

Når det gjelder flytende såpe, har vi naturligvis også noen favoritter som vi gjerne anbefaler. Fra Dr. Bronner kommer en av de drøyeste såpeproduktene i sortimentet – et lite pump holder til en effektiv håndvask. Såpen har en lekker karamellfarge, og den finnes i flere ulike dufter, som peppermynte, lavendel, sitrongress og lime, og også parfymefri (babysåpe). Viktige ingredienser er shikakai og druejus, som hjelper til å holde huden frisk, fuktet og sunn. Flaskene kommer i fine, klare farger som kvikker opp på servanten. Disse såpene passer også fint som dusjsåpe, og en av våre kunder skriver i sin produktomtale at hun bruker den parfymefrie såpen både til babystell og som ansiktsvask til seg selv.

Odylique har to fine varianter som kan brukes både til håndvask og kroppsvask. Den ene har en klassisk, mild duft av lavendel, og den andre dufter av sitrongress.

Fra Eco by Sonya kommer denne store såpeflasken på 500 ml med duft av mint og kokos. Kan brukes både til håndvask så vel som til dusjsåpe, og den er veldig fin mot tørr hud. Drøy i bruk og et passende produkt for hele familien. En av våre kunder sier at den er "herlig frisk og vasker godt". Hvis du derimot har sansen for skum-såpe, er Foaming Body Wash et fint alternativ. Denne dufter friskt av rosa grapefrukt og sitrongress. I tillegg til å være en god kroppsvask fungerer den også utmerket til håndvasken. Og flerbruksprodukter er nå egentlig aldri dumt!

 

Desinfeksjonsspray – en reddende engel

Om du skulle trenge en håndvask, og såpe og vann ikke er innen rekkevidde, kan en desinfeksjonsspray være redningen. Vi har tre ulike typer i vårt sortiment, og felles for dem er at de ikke inneholder de skumle ingrediensene som mange av de vanlige hånddesinfeksjonsmidlene har. Fra Dr. Bronner kommer en varianten med lavendelduft (noen bruker den også som deodorant eller luftfrisker). Bentley Organics har to varianter der begge er laget uten alkohol. En er duftfri, og en dufter av sitron. Alle tre er passe små til å ha med i veske eller bag.

Så da gjenstår det bare å ønske en fortsatt trygg og smittefri vinter, og si takk og farvel til influensasesongen! :-)

 

Nylige innlegg