null
Gjenbruksbare bleier fra Beaming Baby
26th Aug 2020 | Postet av Liv

Gjenbruksbare bleier fra Beaming Baby

Et nytt menneske betyr økt forbruk. Vi var veldig bevisste på dette når vi først ble gravide. Målet var å få tak i så mye brukt som mulig og å ikke gå til innkjøp av ting som ikke var helt nødvendige før vi var sikre på at de trengtes. Vi har arvet en haug fint brukte klær fra venner og familie, vi kjøpte trillevogn, badekar og stellematte m.m. brukt. 

Vi har gjort en ganske bra jobb, synes jeg, men likevel har vi i den første måneden av Sofia's liv gått fra å være en familie som fyller ca. kun en pose restavfall i måneden til å fylle 1-2 poser per uke! Det gjør litt vondt i miljøhjertet! 

Etter en del research fant vi ut at tøybleier ville gi oss bedre samvittighet i hverdagen. Spesielt når man tenker på at i en vanlig engangsbleie så er det ca. like mye plast som det er i 7 plastposer! Et barn bruker i gjennomsnitt 6500 bleier i løpet av "bleielivet", og det tilsvarer ca 1 tonn plast! (Les mer)

Tøybleier kan brukes igjen og igjen. De vi kjøper til baby nr.1 kan brukes om igjen til en eventuell baby nr.2, eller vi kan gi de bort/selge brukt til andre. Det gjør at hver enkelt bleie får veldig lang levetid i stedet for å gå rett i søpla.

De små har ekstra sensitiv hud og er ofte plaget med atopisk eksem også. Å skifte til tøybleier, som ikke inneholder mange av de harde kjemikaliene som vanlige bleier ofte har, kan være med på å unngå vonde utslett. 

Tøybleiene vi bruker nå kommer fra Beaming Baby og er hovedsakelig laget av økologisk bomull, hamp og bambus. Dette er milde og gode stoff å ha mot huden. Det ytterste laget er av polyester. Dette er for å hindre at klærne til babyen blir våte. 

Bleiene kommer i én størrelse som kan justeres og tilpasses alt fra nyfødte og til babyer opp til 18 kg. Du justerer de bare med trykknappene på fremsiden av bleien. Fra egen erfaring så merker vi at babyen bør vokse til litt før bleien dekker godt inntil lårene. Fra ca 5+ kg passet de fint til vår lille Sofia. Et tips fra Beaming Baby, dersom bleien skulle være litt for stor, er å bruke to innlegg i lommen på en gang.

 I tillegg har du to varianter av lukkemekanisme: trykknapper eller borrelås. Vår erfaring er at borrelås er veldig kjapt og enkelt å ta på/av, men litt plagsom i vaskemaskinen når den vil sette seg fast i annet tøy. Tips: lukk borrelåsen før vask, så slipper du at den ligger "ledig" til å angripe annet tøy :-) 

Slik bruker du gjenbrukbare tøybleier fra Beaming Baby

Tøybleiene våre er såkalte lommebleier. Det vil si at bak i bleien er det en lomme hvor du kan legge inn et ekstra absorberende innlegg. Innleggene er laget av bambus, hamp eller kull (charcoal) fra bambus. Det mest absorberende av disse er innlegget laget av hamp. Det av kull er supermykt, tykkere og trekker kjapt til seg fuktighet.

Hver bleie kommer med et innlegg av bambus inkludert. Bambus trekker til seg ca 40% mer enn hva bomull gjør og det tørker fort etter vask slik at innleggene kjapt er klare til bruk igjen. 

Innerste lag mot huden, dersom du ønsker å bruke det, er et ark laget av cellulose. På engelsk heter det "nappy liner" og vi har valgt å kalle det innleggspapir. Dette arket kommer i en rull med 100 stk. For hver bleie kan du rive av et ark og legge det innerst mot huden. Dette arket vil da samle opp avføringen slik at bleiene holder seg renere. Det nedbrytbare arket hiver du bare i søpla når du skifter bleier.  

Tøybleiene fra Beaming Baby oppbevares i en våtpose når de er skitne, slik at du har god tid til å samle opp nok bleier og tøy til å kjøre en god klesvask. Våtposen er også enkel å ta med når du er på farta. Vi har to varianter: med enkel eller dobbel glidelås.

Steg for steg: 

1. Legg et innlegg i lommen i bleien (alle kommer med et bambusinnlegg, men du kan kjøpe andre varianter som du kan bytte med)

2. Riv et ark fra rullen med innleggspapir og legg det over innsiden av bleien. 

3. Ta på bleien som en vanlig bleie. 

4. Ved skift: ta av bleien og kast innleggspapiret.

5. Ta innlegget ut av lommen og legg innlegg + selve bleien i en våtpose med glidelås. 

Når du har samlet opp nok bleier til å fylle en vask: 

1. Kjør de på et kjapt skylleprogram dersom de er spesielt skitne (kan skippes)

2. Vask innlegg og bleier i maskinen (Beaming Baby anbefaler å vaske de på 40 grader, men å ta en "boost" på 60 grader en gang i blant eller når de er ekstra skitne. For å tilstrekkelig drepe bakterier bør tøybleier vaskes på 60 grader, så det er vår anbefaling)

3. Heng de til tørk (de kan også gå i tørketrommel på lav temperatur)

4. Når de har tørket, gjør klar bleiene til neste bruk ved å fylle de med innlegg..

Vask før bruk

Bleiene: Før bleiene brukes første gang bør de vaskes en gang på 40 grader. 

Innleggene: Innleggene bør vaskes opptil 5 ganger før bruk for å oppnå maks absorberingsevne (men det er ikke noe i veien for å vaske de færre ganger, så lenge de er vasket minst en gang).

Vi hadde bare to bleier å teste på Sofia den første måneden siden vi ikke hadde fått inn hele partiet fra Beaming Baby. Vi synes innleggene av hamp er de som passer best til de minste siden dette er det tynneste laget. Bleien blir mindre på kroppen med det tynne innlegget sammenlignet med bambus og charcoal som er ganske tykke lag. Beaming har også laget et nytt bomullsinnlegg, men det har vi ikke hatt anledning til å teste enda.

Bleiene kommer i fem nydelige farger. Bildene viser sterkere farger enn hva de er i virkeligheten. Rosa, blå, turkis, grønn og gul. Sofia varierer litt mellom alle fargene, avhengig av humør :-) 

Nå gleder vi oss til å få redusert mengden restavfall i husholdningen igjen. 

Se hele utvalget av tøybleier og innlegg i nettbutikken her

P.S. Visste du at flere steder i Norge kan du få en engangsutbetaling fra kommunen dersom du viser kvittering på kjøpte tøybleier? Se oppdatert liste over hvor du kan få tilskudd her.

Nylige innlegg