Hvor ofte bør man eksfoliere huden?
18th Feb 2018 | Postet av usaliv

Hvor ofte bør man eksfoliere huden?

Visste du at huden vår er i en konstant fornyelsesprosess og at det ytterste hudlaget faktisk består av døde hudceller? Hudcellene starter utviklingen i de dypere hudlagene og forandrer form og funksjon mens de gradvis finner veien oppover og utover til det ytterste hudlaget. Ekspertene sier det tar ca 28-30 dager for en hudcelle å komme til overflaten. Derfor er det også anbefalt å holde seg til en ny hudpleierutine i minst en måneds tid før man virkelig kan avgjøre om produktene har hatt den effekten man har ønsket seg.

Oppsamling av døde hudceller på hudoverflaten kan være med på å gi huden et gustent og livløst uttrykk. Det kan være med på å gjøre rynker og fine linjer mer synlige. I tillegg vil døde hudceller delvis være til hinder for de fine hudpleieproduktene du bruker ved at de ikke lar produktet få "fritt spillerom" til å virke lengre ned i hudlagene.

Så jevnlig eksfoliering av huden er viktig! 

Valg av type produkt for å fjerne døde hudceller avhenger av hvilken hudtype du har. For hypersensitiv hud og hud som er veldig plaget av acne er det for eksempel ikke anbefalt å bruke mekanisk eksfoliant. I hovedsak skilles det mellom tre grupper av eksfolianter. Mekanisk, kjemisk og enzympeeling.

Mekanisk eksfoliant

Den vanligste varianten av eksfolianter er skrubben. Dette er et produkt med små "skrubbekorn" i seg som du masserer inn i huden for å fysisk fjerne de døde hudcellene. Skrubbekornene kan bestå av mange forskjellige korn, tradisjonelt også av pittesmå plastkorn ("micro beads", noe vi i Skinlove er sterke motstandere av siden plasten går ut i miljøet etter det har vært brukt på huden. Les mer om temaet her.).

Våre skrubber inneholder bare gode, naturlige ingredienser. Fine for miljøet og fine for deg. Skrubbekornene hos Skinlove består av salt, sukker, jojobakuler og kaffe. Les mer om de ulike variantene og hvilken hudtype de passer til lengre ned i bloggposten.

Kjemisk peeling/syre

Går du til en hudpleier for å få peeling så er det ofte kjemisk peeling/syrepeeling du får. Dette er en type peeling som inneholder ulike syrer som virker litt dypere i huden og løser opp bindinger mellom hudcellene slik at de fjernes. Syrene som brukes er for eksempel glykolsyre, salisylsyre og melkesyre. Variantene med de sterkeste konsentrasjonene av syrer finner du bare i salonger med sertifisert personale, men det finnes også noen lignende produkter med litt svakere konsentrasjoner som er ypperlige for hjemmebruk.

Enzympeeling

Dette er varianten som ofte anbefales til de med aller mest sensitiv hud. Det er fordi denne typen eksfoliant ikke skrubbes rundt på huden, men enzymer løser opp bindinger rundt de døde hudcellene slik at de slipper taket. Et av disse enzymene finner du hos Skinlove og det heter papain og kommer fra Papaya.

Hvilken type produkt bør man velge?

Alle eksfoliantene du finner hos Skinlove kommer fra milde og effektive, naturlige ingredienser. Du finner som sagt IKKE mikroplast i produktene våre, men kan velge mellom milde skrubber med naturlige skrubbekorn. Vi har også en super peeling fra Suki Skin Care som kombinerer enzympeel og syrepeel i ett. Denne er helt fantastisk om du vil ha et produkt som effektivt jobber i dybden, noe mekaniske skrubber ikke har de samme forutsetningene for å gjøre.

Skrubber for hypersensitiv hud

En av de mildeste mekaniske skrubbene vi har er Pai Skincare Kukui & Jojoba Bead Skin Brightening Exfoliator. Dette er en økologisk ansiktsskrubb med milde jojobakuler som forsiktig ruller over huden mens de fjerner døde hudceller. Skrubben er beriket med eksotiske oljer som forvandles til en silkemyk melk som enkelt skylles bort til slutt.

En lignende skrubb er BYBI Beauty Prime Time. Denne naturlige skrubben bruker også jojobaperler som eksfoliant og inneholder i tillegg fruktsyrer fra blant annet ananas som hjelper til med å løse opp bindingene mellom de døde hudcellene.

Living Nature Skin Revive Exfoliant bruker både jojobaperler og candelillavoksperler som skrubbekorn. Kumerahou er en av spesialingrediensene i denne skrubben som som skånsomt fjerner overflødig olje og andre urenheter rundt de døde hudcellene før de effektivt fjernes av de små skrubbeperlene.

For tynn og hypersensitiv hud anbefales det å eksfoliere huden med 7-10 dagers pause.

Skrubber for normal hud

Om du ikke har spesielt sensitiv eller tynn hud, men heller ikke noen større problemer med urenheter så anbefales det å eksfoliere 1-2 ganger i uken. Blant utvalget vårt kan du velge og vrake mellom de ulike produktene. Selv liker vi godt å bruke mekanisk skrubb (med skrubbekorn) jevnlig, men også å bruke enzym-/syrepeelingen Resurfacing Enzyme Peel fra Suki Skin Care minst en dag i uken for mer dyptvirkende effekt.

I tillegg til produktene nevnt for hypersensitiv hud så er det verdt å sjekke ut Simple as That Exfoliator som anbefales til alle hudtyper. Denne mekaniske skrubben inneholder bare tre ingredienser: rispudder, havsalt og kakao. Det mest unike med denne er rispudderet. Rispudder har vært brukt i flere århundre i Asia for å bekjempe pigmentering og misfarging i huden. Skrubben kan skylles av med en gang, men du kan også la den sitte på i 5-10 minutter som ansiktsmaske.

Suki Skin Care sin Exfoliate Foaming Cleanser er også verdt å sjekke ut. Denne har vært bestselgeren fra Suki Skin Care i mange år, og av gode grunner. Den er mild, naturlig og dufter friskt av sitrongress. Sukker er hovedingrediensen og det som gir deg skrubbeeffekten her. Exfoliate Foaming Cleanser inneholder også rispudder og kan brukes av alle hudtyper unntatt hud med cystic acne. Har du mild rosacea kan du fint bruke denne skrubben. Har du en kraftigere variant bør sukkerkornene først løses litt opp mellom fingrene (med litt vann) før den påføres huden.

Skrubber for kombinasjonshud og uren hud

Kombinasjonshud og uren hud bør eksfolieres minst en til to ganger i uken. Blant våre produkter så kan man velge de fleste variantene for denne hudtypen, men om du er ute etter de kraftigste exfoliantene så vil vi i tillegg til de mekaniske skrubbene absolutt anbefale Suki Resurfacing Enzyme Peel igjen. Denne effektive peelingen inneholder både glykolsyre, salisylsyre og ensymet papain (papaya). Den bør brukes på nylig renset hud for å virkelig få komme til i dybden. Den hjelper til å stimulere kollagenproduksjonen og motvirker aldringstegn. Denne kan også brukes av sensitiv hud, men har du hypersensitiv hud anbefaler vi at du prøver deg frem. Jo mer sensitiv hud, jo kortere tidsperiode har du den på. Har du ikke sensitiv hud kan du godt bruke den som maske i 20 minutter eller som intensivbehandling på urenheter over natten.

Tørr, dehydrert, moden og hud plaget med akne bør eksfolieres to ganger i uken. 

Et annet eksfolierende produkt som er verdt å sjekke ut er Pai Copaiba AHA Mask. Dette er en dyptvirkende leiremaske som også inneholder AHA-syrer fra Pink Pomelo (lignende grapefrukt). Masken er utviklet med sensitiv hud i tankene og skal virke på huden i 8-10 minutter.

Se alle våre naturlige eksfolianter her.

 

Nylige innlegg