Myter og fakta om hormonhermende stoffer
9th Jan 2018 | Postet av gunnhildskinlove

Myter og fakta om hormonhermende stoffer

Det er mange myter der ute om hormonhermende ingredienser. I USA har de en nasjonal forening for leger og eksperter innen fagfeltet endokrinologi (endokrinologi er læren om hormonsystemet). De har laget en god informasjonsside for å gi folk økt kunnskap om hormonhelse, - sykdom og - behandling. En viktig del av hormonhelsen vår er kunnskap om de hormonhermende ingrediensene vi omgås i hverdagen og hvordan vi kan unngå flest mulig av dem. Vi anbefaler deg å klikke deg inn der for å lese mer. Her har vi oversatt en fin artikkel som handler om myter og fakta om hormonhermende stoffer; Myte: Det finnes en trygg og tillatt grense for giftige kjemikaler. Under denne grensen er de harmløse FAKTA: Ikke sant. Enkelte sprøytemidler har evnen til å mime etter og erstatte østrogen i kroppen i veldig lave doser. Noen studier viser at BPA i plastikk og parabener i kosmetikk kan få en større hormonhermende effekt ettersom mengden blir lavere.
Myte: Du må svelge hormonhermende ingredienser for at det skal kunne komme seg inn i blodomløpet ditt. FAKTA: Huden din er et levende organ og ikke en barriere mot giftige substanser. I mange tilfeller så er veien gjennom huden raskere og mer skadelig fordi kjemikaler som absorberes kan slippes rett inn i blodsystemet uten å gå via stoffskiftet vårt først.
Myte: Jeg kan være sikker på at det er trygt hvis det tilbys i dagligvarebutikken eller det reklameres for det på tv. FAKTA: Mange kjemikalier slippes på markedet uten noen sikkerhetstesting i det hele tatt. Det er sjelden at en produkttesting klarer å simulere jevnlig eksponering i lave doser over lang tid, slik som vi mennesker vanligvis blir eksponert for slike stoffer. Det kan gå flere tiår før deres potensielle skadeeffekt blir oppdaget.
Myte: Jeg har brukt vaskemidler, ansiktsvask og tøyvask med kjemiske komponenter i årevis uten noen skadeeffekt. FAKTA: Det er sant at mange produkter ikke er skadelig når de brukes sparsommelig og etter anvisning. Det er imidlertid umulig å vite om et produkt virkelig er “trygt”. Å velge produkter uten kjente hormonhermende ingredienser er en proaktiv måte å ivareta helsen din på samt helsen til hele familien.

Myte: All plast er lik.

FAKTA: Under en plastflaske finner du et triangel med piler og et tall inni. Disse tallene representerer hvilken plast flasken er laget av. Plast med tallene 1, 2 og 4 kan være tryggere siden de ikke inneholder BPA. BPA er imidlertid ikke det eneste hormonhermende stoffet i plastikk, så selv om noe er ” BPA - free” så betyr det ikke at det er uten hormonhermende stoffer. Om mulig, unngå engangsplast.
Den originale artikkelen finner du HER Mer om hormonhermende stoffer fra samme forening HER

Nylige innlegg