Når bør barna begynne å bruke deodorant?
11th Aug 2017 | Postet av usaliv

Når bør barna begynne å bruke deodorant?

Dette spørsmålet finner vi ikke noe fasitsvar på. De fleste vi har snakket med sier at deodorant får vente til barnet selv føler behovet for det eller at man som foreldre kjenner sterk svettelukt av barnet. Det synes vi er fornuftig. Som oftest begynner svettelukten å komme når barnet har kommet i puberteten, men puberteten kan slå ut i veldig forskjellig alder og på forskjellig måte for hver enkelt. Noen rapporterer om svettelukt ned i 7-årsalderen mens andre knapt kjenner noe på sine barn opp i 13-årsalderen. Når svettelukten etter hvert melder seg så kan mye være gjort med å bare få en god rutine med jevnlig vask under armene. Når behovet er så stort at deodorant blir nødvendig, så håper vi at du velger en mild, trygg variant. Hva mener vi med  "trygg deodorant"? De fleste deodoranter du finner på butikken eller apoteket inneholder en rekke ingredienser som vi synes at ikke hører hjemme i produkter som påføres huden. Spesielt på produkter brukes under armhulen, som er et av områdene der huden trekker til seg mest av det som smøres på. Unngå disse typiske ingrediensene:
    • Aluminiumssalter. Et metall som brukes blant annet i deodoranter (antiperspiranter). Forskning tyder på at aluminiumsalter kan være kreftfremkallende ved kontinuerlig påføring. På ingredienslistene kan det for eksempel stå aluminum chlorohydrate, aluminum chloride o.l.
    • Triklosan. Dette er et bakteriedrepende stoff og brukes blant annet i såper, rensemidler, tannkrem og deodoranter. Blir vurdert som hormonforstyrrende. Det finnes indikasjoner på at den øker risikoen for resistente bakterier. Triklosan er sporet i brystmelk hos mennesker.
    • Parabener. Denne styrer nok de fleste unna, og med god grunn. Spor av parabener er funnet i brystkreftsvulster. Parabener har vist seg å ha en østrogenlignende effekt og de kan blant annet mime hormonaktivitet. Hormonforstyrrende stoffer er mistenkt for at være årsak til en rekke effekter. Blant annet nedsatt sædkvalitet, testikkelkreft, for tidlig pubertet hos jenter og misdannede kjønnsorganer hos gutter.
    • Sodium Hydroxymethylglycinate. Dette er et konserveringsmiddel som mer og mer erstatter parabener. Stoffet er imidlertid hardt for huden og kan gi irritasjoner i selv små doser. Konserveringen skjer fordi stoffet gradvis brytes ned til formaldehyd. Formaldehyd er kraftig hudirriterende og bør unngås i selv små mengder.
    • Phenoxyethanol. Brukes som stabilisator i parfyme, men er mest brukt som konserveringsmiddel. Har mer og mer tatt over etter at parabenene gradvis byttes ut. Det foreligger ingen sikker dokumentasjon på om stoffet er trygt å bruke. Forskning indikerer at jevnlig eksponering for phenoxyethanol er linket til hudsykdommen kontakteksem, forverring av eksem, redusert forplantningsevne og nerveskade.
Dette er bare noen eksempler på ingredienser vi har styrt unna for Skinlove. Dette er også gode grunner til å gjøre et bevisst valg av deodorant til barna. Vi har nå fått et bredt utvalg deodoranter som vi er veldig glade i. For de yngste så anbefaler vi de aller mildeste av deodorantene. Disse er gjerne uten noen form for parfyme (men husk at "parfyme" hos oss kommer fra essensielle oljer og er ikke en syntetisk laget parfyme). Aktiv ingrediens, som er den som motvirker svettelukten, er natron (sodium bicarbonate) eller i noen tilfeller magnesiumhydroksid. Den mildeste varianten er med magnesium. Her er to av de aller mildeste deodorantene som er uten duft: Schmidt's Naturlig Deodorant Stick Fragrance Free og Schmidt's Deodorant Sensitive Stick Fragrance Free. Den til venstre er med natron, den til høyre er med magnesium. Begge deodorantene kommer også i flere forskjellige varianter med ulik duft som lavendel, vanilje, rose, kokosnøtt, ananas, lime, sedertre m.m. img_0004 Hele utvalget vårt av naturlige deodoranter finner du her.

Nylige innlegg