Såpestykket – fra "gammeldamegave" til liten miljøhelt
11th Feb 2019 | Postet av usaliv

Såpestykket – fra "gammeldamegave" til liten miljøhelt

Fra å være noe som mange ser på som en søt gave til gamle damer, har såpestykkets rykte bedret seg betraktelig. For i tillegg til å være en presang som grandtante Ane på 92 blir hoppende glad for å få, så er såpestykkene egentlig ganske geniale for alle oss andre også.

Formatet såpestykke er jo gammelt som alle hauger – tradisjonen med å koke såpe likeså, men etter hvert som flytende såpe har tatt over på de fleste fronter, så har såpestykkets kvaliteter gått i glemmeboken. Eller enda verre: Den har fått et litt frynsete rykte. Grunnen til dette kan rett og slett være at såpestykket krever en smule mer kjærlighet og omtanke enn en flaske med flytende såpe. Og det man sitter igjen med hvis såpestykkekjærligheten uteblir, det er ikke så mye å juble over. Dette skal vi komme grundig tilbake til, men aller først:

Hvorfor såpestykke?

Fordelene er så mange at vi tar det punktvis: Et såpestykke er svært drøyt i bruk, og ingenting går til spille. Du kan vaske og vaske til siste flis er brukt opp – noe som er gunstig for økonomi så vel som økologi. Såpestykkene er generelt ikke så kostbare i innkjøp, og de varer lenge. Slik blir såpestykket også et rimelig alternativ; du får mye for pengene. Holdbarheten er ofte veldig god, et såpestykke av bra kvalitet kan holde seg like fint minst et par år.

Det er lenge siden emballasjeproblematikken tok av, og for en stakkars forbruker føles det nærmest som at man knapt kan kjøpe en paprika og en agurk uten å få med tre meter plastemballasje på kjøpet. Såpestykket egner seg godt for å pakkes i papir, og dermed reduseres forsøplingen til et minimum. Skinlove tar kun inn produkter som ikke inneholder skadelige ingredienser, verken for kropp eller natur, så med våre såpestykker unngår du også at uheldige stoffer finner veien ut i kretsløpet.

Og så må vi jo ikke glemme det estetiske: Såpestykket kan være svært så dekorativt når det ligger fremme på badet, og ofte dufter de riktig godt. Før du begynner å bruke det, kan du legge det i undertøysskuffen eller sammen med sokker og trøyer og la det spre litt god duft der. Prøv det med en vanlig såpeflaske, sier vi bare!

Såpestykkeomsorg i praksis

Men som nevnt trenger såpestykket littegranne såpestykkeomsorg for å ha det bra. Og det er nok dette som førte til at såpestykket har endt opp med et ufortjent dårlig rykte. For et stykke såpe som er i bruk, må få ligge på et drenerende underlag hvor det kan tørke mellom hver gang. Med drenerende underlag menes alt annet enn sånne skålformede såpekopper der vannet samler seg som en sausete såpesøledam i bunnen, og såpestykket blir liggende i dammen og se trist og sykt ut. Dette ødelegger såpen, og det er også et massivt skudd for baugen på såpestykket som hygieneprodukt. Nei, velg et underlag som lar såpen renne av seg; en skive loofah-svamp, en såpekopp med riller eller annet underlag som gjør at vannet forsvinner og såpen får tørke godt og bli klar igjen til neste runde. Tar du denne lille, men viktige forholdsregelen, er du sikret en glad og sunn såpe som vil vise seg fra sin beste side – gang på gang på gang.

En såpe for enhver anledning

Og det finnes et såpestykke for enhver anledning. Den såpestykkevarianten som nok har gått minst av moten, er barbersåpen. I byene har barbershop-ene poppet opp, og her er det ofte fortsatt såpestykket som gjelder. Vi har en flott barbersåpe i vårt sortiment: Flow Heather Shaving Soap fra den finske produsenten Flow Cosmetics.

Et annet produkt fra Flow som virkelig har gått sin seiersgang i nettbutikken vår, er sjamposåpestykket, også kjent som sjampobar. Og det er ingen overdrivelse å si at Flow har en sjamposåpevariant for ethvert behov: for tørt og normalt hår, for brunetter / farget hår, for lyst hår / farget hår, for rødt hår, for fett hår, for problematisk hodebunn, og for mer volum. I tillegg en egen variant for sensitiv hodebunn, og denne såpen er også velegnet for vask av ansikt og kropp. Kundeomtalene av Flows såpestykker legger vekt på at de er drøye i bruk, har god effekt (et eksempel er en kunde som forteller at hun har blitt kvitt eksem i hodebunnen), og flere er gledelig overrasket over at såpen skummer så godt, bedre enn mange "vanlige" sjampotyper. En kunde trekker også frem at såpestykket er enkelt å ha med på reise siden det kan medbringes i håndbagasje.

Også Odylique har et variert utvalg av såpestykker. Disse økologiske castille-såpene er perfekte for sensitiv og eksemplaget hud. Varianten med tetre og grønn leire er dyptrensende og motvirker urenheter, samtidig som at den er så mild at den kan brukes både til kropp og ansikt. Den kan også brukes som barbersåpe ved sensitiv hud. Såpestykket med olivenolje er et av de aller mildeste i vårt sortiment, og kan uten problemer også brukes på babyhud. Mange kunder med eksem og dermatitt sverger til denne. Varianten med honning og havremel har en mild skrubbeeffekt samtidig som den er fuktighetsgivende. Fin til både ansiktsvask og håndvask. Og varianten med lavendel er et must for alle lavendelelskere! Odylique har forøvrig 30 dager fornøydgaranti på sine produkter.

Grutensåpa, fra Oslo, så den er ganske kortreist, er et av våre nyeste tilskudd på såpestykkefronten. Den er laget av kaffegrut som hentes på ulike økologiske kafeer av Gruten-teamet (per sykkel!). Grutensåpa har vi i to varianter: peppermynte og lavendel. Dette er en litt røffere såpe med skikkelig skrubbeeffekt; den fjerner effektivt lukt og smuss og er perfekt for skitne arbeidsnever. Kokos- og olivenolje sikrer en pleiende og fuktgivende effekt. Den er også fin for kroppsvask og ikke minst for å gi slitne føtter litt luksusbehandling.

Såpestykkeverdenens smågodthylle, den har Dr. Bronners. I vårt sortiment har vi åtte forskjellige såpestykketyper, alle med friske, glade farger på emballasjen, herlig duft og ulike virkeområder. Felles for alle er at de presenteres som flerbrukssåper som skal passe til vask av hender så vel som kropp og hår. Dette er også de største stykkene, men til den laveste prisen, så her får du virkelig mye såpe for pengene. Den knall oransje tetre-såpen har betennelsesdempende egenskaper, den mørkeblå peppermyntesåpen har en frisk, oppkvikkende duft, den rosa-rosa rosesåpen dufter romantisk, og den lilla lavendelsåpen er beroligende – for å nevne noen.

Såpestykkets beste venn

Som nevnt er såpestykkets beste venn en velegnet såpekopp. Vi vil faktisk gå så langt som å si at det er en livsnødvendighet for såpen. Her en noen varianter fra vårt utvalg: Fra Redecker kommer to fine utgaver i henholdsvis oljet bøketre og mørkt oljet tre. Redecker har også en såpepute i loofah og en såpestykkepose. Denne posen kan også brukes som vaskevott dersom man ønsker det.

Så da er i alle fall vi klare for å bringe såpestykket, med alle sine glimrende egenskaper, tilbake til heder og verdighet igjen.

Se utvalget av sjampobarer fra Flow Cosmetics her. Utvalget av såpestykker fra Dr. Bronners her, fra Gruten her og fra Odylique her.

Nylige innlegg