null
Skal du til varmere strøk i vinterferien? Ikke glem solkremen!
6 Feb 2018 | Postet av usaliv

Skal du til varmere strøk i vinterferien? Ikke glem solkremen!

Det er jammen deilig at februar er her og gir oss gradvis lysere dager og et lett hint av våren som er like om hjørnet. Etter noen mørke måneder så er det lett å glemme hvor sterk den skinnende rundingen på himmelen er. Skal du benytte vinterferien i sydligere strøk så er det ekstra viktig å ta en liten sjekk på solvettreglene og solbeskyttelsen din før du reiser.

 

Hva er UV-indeksen dit jeg skal reise?

Et verktøy vi liker å bruke er UV-kartet til Norsk Institutt for Luftforskning. På denne siden ser du verdenskartet foran deg med ulike fargekoder for hvordan UV-strålingen er ulike steder akkurat nå. Ved grønt merke så er UV-indeksen lav og ekstra beskyttelse skal ikke være nødvendig. Ved gult/oransje merke til rødt merke går UV-indeksen fra moderat til sterk. Det skal ikke mer til enn et gult merke før beskyttelse kan være nødvendig, gjerne i form av hodeplagg, solbriller og solkrem. I skrivende stund ligger Los Angeles, Gran Canaria og Hellas med gult merke.

 

Solvettreglene - fire viktige punkter 

1.Ta pauser fra sola - ikke bli solbrent

Nyt sola, men ikke for lenge av gangen. Din beste solbeskyttelse er å ta noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker.

2. Beskytt deg med klær

Beskytt deg med klær, noe på hodet og solbriller. Sol deg forsiktig, særlig hvis du er vinterblek. Har du lys hud og rødt eller lyst hår, er solbeskyttelse ekstra viktig.

3. Bruk solkrem med minst faktor 15.

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. Smør deg før du går ut med solfaktor 15 eller høyere – i solrike land minst faktor 30. En håndfull krem til en hel kropp må til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Har du badet, svettet eller tørket bort kremen, bør du smøre deg på nytt.

4. Unngå solarium

Jo mer du bruker solarium og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen for hudkreft.

Kilde: Kreftforeningen

 

Valg og bruk av solkrem

Kan barn og voksne bruke samme solkrem? 

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige kremer, som for eksempel sensitiv hud, at man ønsker en spesielt vannfast solkrem eller en som er spesielt god å smøre ut. I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt. (Les mer om ingredienser i solkrem som både voksne og barn bør styre unna lengre ned i teksten).

Hvor ofte skal man smøre seg?

Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til innen en time, så varer beskyttelsen lenger, og du får dekket områder du kanskje ikke fikk smurt første gangen. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang med solkrem.

Bør jeg bruke solkrem hele året?

Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter. Når sola begynner å stå høyere på himmelen, og spesielt hvis du er i fjellet og det er snø, er solkrem igjen viktig.

Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Mange kremer har en utløpsdato eller et lite krukkemerke som angir hvor mange måneder kremen kan holde seg etter at kremen er åpnet. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

Behøver jeg solkrem hvis det er kaldt eller overskyet?

Solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent.

Se mer om dette på Kreftforeningens egne sider her.

 

Velg en solkrem med streng ingrediensstandard

I mange år har vi jobbet for å finne trygg solkrem til nettbutikken vår. Dette var lenge veldig problematisk. På den ene siden hadde vi de kreftkremkallende og aldrende UV-strålene, og på den andre siden hadde vi solkrem med kjemisk filter. Kjemiske UV-filtre kan nemlig være hormonhermende og kreftfremkallende i seg selv (les om hvordan solkrem for eksempel kan påvirke spermkvaliteten her).

I USA og Australia har de laget naturlige solkremer med fysisk filter i lang tid. At UV-filtrene er fysiske vil si at de ikke trenger igjennom huden og inn i kroppen vår. Det som har hindret oss i det norske markedet i å få velge blant slike solkremer tidligere er at EU ikke hadde gjort en formell godkjennelse av sinkoksid som UV-filter før så sent som i 2016.

Vi feiret den dagen sinkoksid fikk sin velfortjente plass på oversikten over godkjente UV-filtre. Mange av de filtrene som står på den listen fra før bør strykes nå, spør du oss. Fordi det er langt fra alle som sjekker ingrediensene i solkremen sin. Man smører på seg kremen i god tro. Mange gravide er ikke klar over at ingredienser i produkter de smører på seg kan overføres til den lille via navlestrengen. Mange ammende er heller ikke klar over at ingrediensene fra solkremen kan overføres til barnet via morsmelken. Da synes vi at det er unødvendig at svært mange av de godkjente UV-filtrene er hormonhermende (13 av 29 testede UV-filtre hermer for eksempel etter hormonet progesteron). 

Les mer om naturlig solkremen og utvalget vårt i denne bloggposten.

Hele utvalget av trygg, naturlig solkrem finner du i butikken her.

Kos deg i sola :-)

Det siste fra bloggen