0

Aluminiumssalter

Et metall som brukes blant annet i deodoranter. Forskning tyder på at aluminiumsalter kan være kreftfremkallende ved kontinuerlig påføring.

 

Syntetiske fargestoffer

Er en vanlig årsak til hudirritasjoner og allergiske reaksjoner. Enkelte fargestoffer har blitt linket til sykdommen ADHD. 

 

DEA or TEA (di- eller tri-ethanolamine)
Brukes som løsemiddel, emulgator og vaskemiddel i kosmetikk. Kan være svært giftig for huden, immunsystemet og luftveiene.

 

Formaldehyd

Blir brukt som konserveringsmiddel, og er mye brukt i neglelakk. Ettersom stoffet er kreftfremkallende har europeiske og amerikanske myndigheter satt en øvre grense på 0,2 prosent formaldehyd i kosmetikk. Mange typer konserveringsmidler brytes ned til formaldehyd i kroppen, som Sodium Hydroxymethylglycinate

 

Honeysuckle (Lonicera japonica) 

Er et ekstrakt av planten Lonicera Japonica. Brukes ofte som et naturlig alternativ til konservering. Inneholder store konsentrasjoner av parahydroxy benzoic acid som har svært lik kjemisk sammensetning som parabener. Den kan potensielt ha østrogenhermende egenskaper.

 

Parabener
Brukes som konserveringsmiddel i kosmetikk og hudpleie. Spor av parabener er funnet i brystkreftsvulster. Parabener har vist seg å ha en østrogenlignende effekt og de kan blant annet mime hormonaktivitet. Hormonforstyrrende stoffer er mistenkt for at være årsak til en rekke effekter. Blant annet nedsatt sædkvalitet, testikkelkreft, for tidlig pubertet hos jenter og misdannede kjønnsorganer hos gutter.

I 2009 ble parabenene klassifiserte som EDC (endocrine-disrupting chemicals = hormonforstyrrende kjemikalier). Les mer om dette HER. 


Methylchoroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI) 

Et mye brukt konserveringsmiddel. Studier viser at det øker faren for å utvikle allergier og kronisk eksem. Lab-studier har også vist at MCI/MI kan ha en giftig skadevirkning på nerveceller.

 

Mineraloljer og ingredienser utvunnet fra petroleum
Mineraloljer er restprodukter fra råolje. Den legger seg som en film over huden og gjør at huden føles silkemyk. Imidlertid vil porene i huden tettes igjen slik at avfallsstoffer ikke renses ut og oksygen utestenges. Dette kan være årsaken til uren hud, hudirritasjoner og eksem. Mineraloljer finnes i mange produkter inkludert babyoljer, bad- og kroppsoljer.

Dette er noen av mineraloljene som brukes i kosmetikk: propylene glycol, SD alcohol & benzene. Benzene brukes ofte i neglelakkfjerner og er svært giftig selv i små doser. Propylene glycol kan skape kontakteksem. 

 

Phenoxyethanol

Brukes som stabilisator i parfyme, men er mest brukt som konserveringsmiddel. Har mer og mer tatt over etter at parabenene gradvis byttes ut. Det foreligger ingen sikker dokumentasjon på om stoffet er trygt å bruke. Forskning indikerer at jevnlig eksponering for phenoxyethanol er linket til hudsykdommen kontakteksem, forverring av eksem, redusert forplantningsevne og nerveskade.

En studie fra 2013 viste at kvinner med økte nivåer av phenoxyethanol i blodet brukte lengre tid på å bli gravid enn de med lavere nivåer. Les mer om denne studien HER

 

Ftalates (DBP / DMP / DEP)
Finnes ofte i leppestift og neglelakk for å forhindre avflassing og i hårspray for å tilføre fleksibilitet. Ftalates er hormonforstyrrende (Dodson, Jung) og har blitt linket til nedsatt fruktbarhet hos kvinner og forstyrret reproduktiv utvikling hos guttefostere. Foster som blir eksponert for ftalates kan få varige og alvorlige skader som kan lede til sykdommer på kjønnsorgan, forplantningsevne samt adferdsproblemer i oppveksten. Ftalates finner du sjelden oppgitt i ingredienslisten da de ofte skjules under navnet «parfyme»

  

Siloksaner (Cyclomethicone, D4, Cyclotetrasiloxane, Tetracyclomethicone, Oktametylsyklotetra-siloksan, D5, Cyclopentasiloxane)

Brukes i kosmetikk fordi det gjør huden myk og fuktig og håret fyldig og glansfullt. Det finnes også i en rekke andre produkter som bilvoks, maling og rengjøringsmidler. Siloksaner regnes for å være miljøgifter. Forskere har funnet store konsentrasjoner av D5 i fisken i Mjøsa. D5 forurenser miljøet ved å hope seg opp i levende organismer. Hovedårsaken til dette er utslipp fra kosmetikk og hudpleie. D5 kan være forurenset med D4 som også er en type siloksan. D4 er klassifisert som hormonhermende. Når D5 står på ingredienslisten risikerer du også å få i deg D4.

 

SLS/ SLES (sodium lauryl sulphate/ sodium laureth sulphate)  

SLS er et rensestoff som brukes i stedet for såpe og finnes i store deler av de kommersielle sjampoer, inkludert «no more tears» sjampoer så vel som i tannkrem, boblebad og dusjgelé.  Stoffet kan skape irritasjon av hodebunn, øyne og hud. Det finnes også indikasjoner på at SLS kan skape skader på lever, lunger og immunsystem 17. SLES er nært beslektet med SLS og har i mange tilfeller blitt forurenset under produksjonen av det svært giftige og kreftfremkallende stoffet 1,4-Dioxane i store nok mengder til at det er funnet i barnesjampoer og boblebad.

 

Sodium benzoate 

Et vanlig konserveringsmiddel i mat og kosmetikk. Det har E-nummer E211. Ved en tilfeldighet ble det i 1990 oppdaget at sitrussyrer (citric acid) kan spalte sodium benzoate. En spalting kan medføre at stoffet benzen dannes, og dette er et svært kreftfremkallende stoff.

 

Sodium Hydroxymethylglycinate
Er et konserveringsmiddel som mer og mer erstatter parabenene. Stoffet er imidlertid hardt for huden og kan gi irritasjoner i selv små doser. Konserveringen skjer fordi stoffet gradvis brytes ned til formaldehyd. Formaldehyd er kraftig hudirriterende og bør unngås i selv små mengder. I store doser er formaldehyd kreftfremkallende. (Denne mengden forekommer ikke i skjønnhetspleie.)

 

Syntetisk Parfyme
Noen syntetiske parfymer kan provosere frem allergi, og de finnes i mange skjønnhetsprodukter under fellesbetegnelsen "parfum/ parfyme". Barn er mer sensitive og har et dårligere utviklet immunsystem enn voksne og er derfor spesielt utsatt for å utvikle allergiske reaksjoner.

 

Triklosan
Triklosan er et bakteriedrepende stoff og brukes blant annet i såper, rensemidler, tannkrem og deodoranter. Blir vurdert som hormonforstyrrende. Det finnes indikasjoner på at den øker risikoen for resistente bakterer. Triklosan er sporet i brystmelk hos mennesker.

 

Dersom du ønsker å lese mer om de ulike stoffene, kontakt oss via kundeservice@skinlove.no så sender vi deg kildehenvisninger. 

 

Les vår Skinlove Standard her.