null
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr
  • Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr

Yellow & Blue såpenøtter for tøyvask, 500 gr

(ingen omtaler enda) Skriv en omtale

200.00,-

Endelig et tøyvaskemiddel vi kan gå god for, som er effektivt og fint for både tøyet og miljøet! 

Dette er altså tøyvaskemiddel til både håndvask og maskinvask. Det fascinerende med vaskemiddelet er at det kommer i form av nøtter! Skallet til disse nøttene (såpenøtter) inneholder et stoff som heter saponin. Dette stoffet virker som en såpe når det kommer i kontakt med varmt vann (fra 40 grader).

For å bruke nøttene i klesvask legger du 4-6 nøtter i den lille tøyposen som kommer med pakken og legger den inni maskinen sammen med klærne. De fungerer best på vasker fra 40 grader. For kaldere vasker anbefales det å la nøttene ligge litt i bløt (ca 10 min) før du putter de i maskinen.

Hver såpenøtt kan brukes flere ganger. I følge produsenten kan de brukes 4-7 ganger.  De bør få tørke mellom hvert bruk. 

Du kan også lage ditt eget flytende vaskemiddel til å bruke både i kald og varm vask: kok opp vann med såpenøtter i. Når det koker så skrur du av platen og lar det stå over natten. Neste morgen er det bare å sile ut restene av nøttene. Det flytende produktet du da får er supert som vaskemiddel. Vi liker å dryppe i noen dråper essensielle oljer til denne blandingen. Lavendel er f.eks en deilig duft. (se våre essensielle oljer her)

For ekstra skitten vask, eller hvitvask, kan vi anbefale Puer oksygenbasert blekemiddel. Dette er et naturlig blekemiddel som hjelper til å holde hvitt tøy hvitt. Den er god på skitt og tøffe flekker.  

Såpenøttene høstes i skoger i Himalayafjellene, hvor de vokser vilt. De kjøpes deretter opp av økologisk sertifserte distributører, som igjen selger dem som økologisk sertifiserte såpenøtter.

 

Anbefalt bruk:

Ikke putt for mye tøy i maskinen. La det være plass til god vanngjennomstrømning, sirkulasjon og friksjon. 

Har du ekstra skittent tøy kan det være lurt å legge det litt i bløt før vask. 

Såpenøtter alene fjerner ikke vanskelige flekker (prøv Puer til dette).

Jo varmere vannet er, jo raskere slippes såpestoffene ut av nøttene. 

La  såpenøttene tørke mellom hver vask. Bløt de gjerne før hvert bruk.

Har du hardt vann i huset kan det være du trenger flere såpenøtter per vask. Litt eddik kan være med på å gjøre vannet mykere. 

Tøymykner trengs ikke - såpenøtter har denne egenskapen naturlig. 

Selve nøttene lukter lett av eddik, men klærne vil lukte rent. Tilsett litt essensielle oljer på en fille du har i maskinen om du ønsker duft. 

Såpenøtter er fint til tøybleier. De etterlater ikke noe belegg på klærne, og vil derfor ikke hindre bleienes oppsuging.

Rens maskinen for gamle såperester før du tar i bruk såpenøttene. Kjør maskinen et par runder med gamle håndklær etc.

Ha realistiske forventninger til såpenøttene. Såpenøtter er et naturlig alternativ til sterke kjemikalier som vanlige vaskemidler jo er. Ingenting kan gjøre alt.

 

Lag din egen flytende såpe med såpenøtter/vaskenøtter:

 Det er enkelt å lage en egen såpeløsning av vaskenøttene, som kan brukes til gulvvask, vindusvask, bilvask (fjerner ikke voks) håndvask eller shampo. Ta en liten håndfull vaskenøtter, tilsett ca. 1/2 liter vann og gi det et oppkok. La det småkoke i ca. 15 minutter. Sil bort nøttene, og kjøl ned blandingen. Oppbevar såpen i en tett beholder, gjerne kjølig og ikke i solen. Siden såpen er både vannbasert og helt økologisk, vil den ha begrenset holdbarhet. Du kan derfor ha den i kjøleskap, eller til og med fryse ned en del av det. Det finnes ingen feil måte å lage sin egen såpe på når du bruker såpenøtter, og såpens kraft avhenger av hvor mye såpenøtter og vann du bruker. Her kan du prøve deg frem til du finner det som passer deg og dine behov. Den hjemmelagde såpen kan brukes til det meste, fra hundevask til håndsåpe. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Såpenøttene kommer pakket i en enkel papirpose som kan resirkuleres, og det følger med en liten vaskepose i GOTS-sertifisert økologisk bomull. Når såpenøttene ikke lenger kan brukes, kan de komposteres i hjemmekomposten eller gå i matavfallet.